keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Huom!

Voiko lihasta saada salmonellan?
Salmonellat ovat bakteereita, jotka tarttuvat helposti ihmisiin. Ne aiheuttavat ripulin, josta voi jäädä myös kroonisia tulehduksia. Salmonellan voi saada raa’asta tai huonosti kypsennetystä lihasta tai kananmunista.

Suomessa on ollut käytössä kansallinen salmonellavalvontaohjelma jo vuodesta 1995 lähtien ja ohjelmassa ovat mukana siipikarja, siat ja naudat. Ohjelman tavoitteena on pitää salmonellan esiintyvyys alle 1 % ja siinä on onnistuttu hyvin. Myös rehujen salmonellattomuutta valvotaan.

Salmonellabakteeri tuhoutuu kuumennettaessa + 70 asteeseen. Jos eläimistä tai siipikarjaparvesta löydetään salmonellavalvontaohjelmaan liittyvien tarkastuksien yhteydessä salmonellaa, eläimet teurastetaan erikseen ja liha käytetään ainoastaan kuumennettaviin lihatuotteisiin. Niitä voi syödä turvallisesti.

Salmonellavalvonta vähentää myös muiden eläintautien esiintyvyyttä.

Igor.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti