keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Miksi karjuporsaat kastroidaan?

Karjuporsaiden kastroinnilla ehkäistään ns. karjun hajun muodostuminen lihaan. Hajun aiheuttavat sukupuolihormoni androsteroni ja suolen mikrobitoiminnan tuloksena syntyvä skatoli. Haju tuntuu vain lihaa kuumennettaessa, joten karjunhajuista raakaa lihaa ei nykymenetelmin pystytä etukäteen tunnistamaan.

Suomessa noudatetaan EU-lainsäädäntöä, jonka mukaan osaava henkilö voi kastroida porsaat alle viikon ikäisinä ilman puudutusta tai kipulääkitystä. Kastrointi tehdään kirurgisesti tekemällä viilto porsaan ihoon, kivekset vedetään ulos ja siemenjohtimet katkaistaan leikkaamalla tai repimällä. Kastroinnin tekee useimmiten tuottaja hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Suomessa teurastamot suosittavat, että tuottajat käyttäisivät veistä repimisen sijaan. Jos porsas on yli seitsemän päivän ikäinen, kastroinnin saa tehdä vain eläinlääkäri asianmukaista kivunlievitystä ja anestesiaa apuna käyttäen.Myös luomuporsaat kastroidaan samaan tapaan kuin tavanomaisen tuotannon porsaat.

Suomessa ja muualla Euroopassa tutkitaan vaihtoehtoja kirurgiselle kastraatiolle. Niitä ovat karjun kasvattaminen kastroimatta ja teurastamalla ennen sukukypsyyttä, karjun hajun  paljastavien laitteiden, ns. elektronisten nenien käyttö teurastamoissa, karjujen jalostus ja  kastrointi rokottamalla (ns.immunokastrointi).

Alustavat tulokset rokotuskastraatiosta ovat lupaavia. Eläinten hyvinvoinnin parantumisen ohella rokottamalla kastroidun porsaan lihaprosentti on suurempi ja rehunkäyttö tehokkaampaa kuin kirurgisesti kastroiduilla porsailla. Rokotuskastraatiossa eläimet rokotetaan kahteen kertaan. Rokotteesta ei jää lihaan jäämiä.Rokotuskastroinnissa on kuitenkin haasteensa, se edellyttää muun muassa muutoksia eläinten hoitokäytännöissä ja teurastamoissa, ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön.

T. Karjuporsaiden ystävä Eerika

3 kommenttia:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=irJYxnugbHc

    VastaaPoista
  2. Tuli pikkutyttönä nähtyä kastrointi-operaatioita, ei ollu kauheen kivaa.

    VastaaPoista
  3. voi ei ei saa niin tehdä,kuitenkin...

    VastaaPoista